Közgyűlés: több mint harminc javaslatról döntenek a képviselők

Megosztás

Idei utolsó ülését tartja Miskolc város közgyűlése. A december 14-re összehívott testület hosszú nap elé néz, hiszen összesen 32 előterjesztést tárgyalnak majd a képviselők.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a közgyűlés sikeresen elfogadta a a város jövő évi költségvetését, annak ellenére, hogy a Demokratikus Koalíció a Fidesz-KDNP-vel együtt nem támogatta az előterjesztést, ami jelentős plusz forrásokat biztosít a Miskolc Városgazda, az MVK Zrt., az óvodák és bölcsődék számára. A kormánypárti képviselők nemmel szavaztak, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs a DK két még megmaradt képviselője nem szavazott az előterjesztésről. Az előterjesztés végül a Mi Hazánk képviselőjének, Pakusza Zoltánnak és az Új Lendület képviselőjének, Kopcsó Gábornak a támogatásával került elfogadásra.

A közgyűlés döntött a köztisztviselői illetményalap emeléséről is. Ezt országosan a kormány 2008 óta nem emelte és jelenleg 38 650 forint, azonban az önkormányzatoknak lehetőségük van a saját terhükre emelni az illetményalapot. Miskolcon az elmúlt években jellemzően 10 százalékkal emelték az alapot és idén is erre tett javaslatot az előterjesztő. Miskolcon a 2022-ben érvényes illetményalap 51 443 forint volt. A közgyűlés elfogadta a 10 százalékos emelésre tett javaslatot, így az alap 56 587 forintra emelkedik január elsejétől.

Arról is döntött a közgyűlés, hogy a miskolci autósoknak lehetőségük legyen online is megvásárolni a parkoló bérleteket, ezzel elkerülve a hosszas sorbaállást január elején.

Úgy gondoljuk, van egy olyan vásárlási mód, ami a mai kor elvárása. Furcsa, hogy Miskolcon eddig még nem lehetett online parkoló bérleteket vásárolni. A rendelet megteremti ennek a lehetőségét. Az online rendszer a központi nyilvántartással is össze van kötve, így nem kell az eddig szükséges okmányokat sem bemutatnia a vásárlóknak – érvelt Simon Gábor frakcióvezető a javaslat vitája során.

Dr. Simon Gábor frakcióvezető felszólalása

Ugyan a bizottságok előzetesen támogatták a javaslatot, a közgyűlés mégsem fogadta el, mert a DK képviselői nem támogatták a rendszer bevezetését. Így jövő év elején sem lehet online bérletet vásárolni, marad a hidegben sorakozás.

A közgyűlés elfogadta azt a javaslatot is, amely arra vonatkozott, hogy a város átadja a Martin János Technikum, Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola épületét a Nő a Siker alapítvány részére.
A javaslat átpolitizált lett, mert a helyi DK azzal érvelt, hogy mivel az alapítvány köthető Csöbör Katalinhoz, ez bizonyítja, hogy a polgármester a Fidesz embere.

Szarka Dénes a javaslat vitája során elmondta, hogy “Az előterjesztés politikai hullámverést eredményezett. 250, túlnyomórészt súlyosan fogyatékos gyermek, és az őket gondozó pedagógusok feje felett érnek össze a támadások. Igyekeztünk körültekintően körbejárni a kérdést. Az adott ingatlant eladni szinte lehetetlen, a költözés után pedig a fenntartása óriási terhet róna a városra – mutatott rá”

Ebből kiderül, hogy az önkormányzat nem tudja a jelenlegitől jobban hasznosítani az ingatlant. A tulajdonjog átadásának feltétele egyébként, hogy az alapítványnak folytatnia kell eddigi tevékenységét, tehát a súlyos fogyatékossággal élő gyermekek segítését oktatását. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a vagyontárgy visszakerül az önkormányzathoz.

Az alapítvány egyébként az ingatlanok pályázat útján történő felújítását és korszerűsítését is tervezi.

A közgyűlés tárgyalta Miskolc Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájátk (FVS), illetve a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervét is. Az előterjesztés kapcsán Szopkó Tibor alpolgármester kiemelte, hogy “2019-ben a TOP-os programok megvalósítása 16-17 százalékon állt. Mostanra sikerült ezeket megvalósítani, ami hatalmas fejlesztéspolitikai siker.”  

A közgyűlés az előterjesztést elfogadta.

A közgyűlés még jelenleg is tart, így a további döntések kapcsán cikkünket a későbbiekben frissítjük.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek